Ο όρος Αυχενικό Σύνδρομο - Αυχεναλγία  υποδηλώνει πόνο που εντοπίζεται στην αυχενική περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει υποστεί αυχεναλγία σε κάποια στιγμή της ζωής του, παρουσιάζοντας πόνο στην οπίσθια και τις πλευρικές περιοχές. Καθώς είναι ένα σύμπτωμα, μπορεί να έχει διάφορες αιτίες με ποικίλους βαθμούς σοβαρότητας.
Λάθος στάση σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, κακή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, την εργασία ή / και αθλητικές δραστηριότητες με υπερφόρτωση, μικροτραυματισμοί, άγχος, ανησυχία, κλπ, μπορούν να προκαλέσουν σπασμούς που οφείλονται σε μυϊκή ένταση. Ενώ είναι συνήθως μια ήπια διαταραχή χωρίς σοβαρές συνέπειες, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προέρχεται  από σοβαρές διαταραχές της αυχενικής μοίρας.

 

Αρχή Δράσης του Αυχενικού Κολάρου

Η ορθοπαιδική λύση έχει δύο στόχους :

να μειωθεί ο πόνος (αναλγησία) και να ακινητοποιηθεί η αυχενική μοίρα.

▪ Το αυχενικό κολάρο ακινητοποιεί την αυχενική μοίρα και διορθώνει τη στάση της ( η ακινητοποίηση διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό σκληρότητας του κολάρου).

▪ Υποστηρίζει εν μέρει το βάρος του κεφαλιού και χαλαρώνει τους μύες.  Αυτό με τη σειρά του μειώνει τους περιορισμούς που ασκούνται στο επίπεδο των αυχενικών αρθρώσεων.

▪ Ένα αφρώδες αυχενικό κολάρο καθιστά δυνατή τη διατήρηση της παραγόμενης τοπικής θερμότητας

▪ Για να κρατήσει το λαιμό και το κεφάλι σε καλή θέση είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί ένα σωστού ύψους και περιμέτρου αυχενικό κολάρο.

▪ Είναι σημαντικό να γίνει αποδεκτή ή χρήση του αυχενικού κολάρου κατά τη διάρκεια επεισοδίων πόνου.

Το κολάρο δεν πρέπει να αφαιρεθεί πολύ νωρίς ωστόσο, λόγω του κινδύνου υποτροπής.

Ιδανική λύση για το αυχενικό σύνδρομο είναι και η χρήση ενός ανατομικού μαξιλαριού ύπνου.

 

 

Aναζήτηση
Λέξεις Κλειδία
Πλήθος Εγγραφών
Προβολή
Ταξινόμηση
collapse
© Copyright ADCO Orthopaedics Ltd Pegasus Hermes Application   Powered by Pegasus Technology